Hoppa till huvudinnehåll

GrönFrakt

GrönFrakt™ - En insats för klimatet

parti_fulla_last

För att kompensera för de utsläpp av koldioxid som leveransen av din order medför kan du vid beställning välja att skänka 10 kr som oavkortat går till föreningen Rädda Regnskog och deras arbete för att skydda värdefull regnskog i Ecuador och Colombia. Ca 10 kvadratmeter skog per order skyddas om du väljer att kompensera för transportens klimatpåverkan.

Skogsskövlingen orsakar cirka 20 procent av världens växthusgasutsläpp – en viktig åtgärd för att motverka klimatförändringar är därför att skydda regnskog från avverkning.

Rädda Regnskog

Föreningen Rädda Regnskog är en ideell förening som arbetar för att skydda tropisk regnskog i Ecuador. Arbetet genomförs i nära samarbete med samarbetspartners och lokalbefolkning i skogens närhet. Föreningen har en mycket liten administration som sköts med frivilliga krafter, vilket möjliggör att en mycket stor del av gåvor och bidrag går direkt till de projekt de valt att stödja.

Läs mer om Rädda Regnskog.

Koldioxidutsläpp vid leverans

Vi har tillsammans med våra leverantörer tagit fram underlag för hur stort utsläpp av koldioxid (CO2) som en genomsnittlig pall-leverans genererar. Beräkningen baseras på genomsnittavståndet som våra bilar kör för varje respektive order. En leverans av en pall genererar i genomsnitt ett utsläpp om ca 6 kg CO2.

Det är mycket svårt att beräkna hur mycket en viss areal skog motsvarar i form av koldioxid. Därför har vi valt att jämföra vad motsvarande mängd koldioxid skulle kosta att kompensera för i form av utsläppsrätter. En utsläppsrätt motsvarar ett ton fossil koldioxid och dess pris fluktuerar efter tillgång och efterfrågan. För privatpersoner kostar det mellan ca 250 och 300 kr att köpa en utsläppsrätt (vi väljer att använda jämförelsevärdet 275 kr). För att kompensera för en leverans av en pall genom att köpa utsläppsrätter skulle det därmed kosta ca 1,7 kr (0,292 ton x 275 kr / 48 pl). Då en order kan bestå av allt från ett paket till tiotals pallar har vi valt att fastställa klimatkompensationsavgiften till 10 kr per order oavsett antal pall. Det är lika bra att ta i när pengarna går till en bra sak!

Vår utmaning till er

För varje order där ni väljer GrönFrakt™ så kommer vi på Transportören AB att lägga till 50% extra på er donation! Har ni betalat 10 kr på en order, så skjuter vi till ytterligare 5 kr. På så vis tar vi ansvar tillsammans!

Öppen redovisning

Om ni väljer att boka er frakt som GrönFrakt™ så redovisas det på er faktura. Ni kan även på fakturan se hur mycket donationer ni totalt bidragit med! Av föreningen Rädda Regnskog får vi ett certifikat på det totala donerade beloppet.

Vill du veta mer?

christina-b-niklasson

Christina Björklund Nicklasson

Göteborg (HK) Administration, Miljö- & kvalitetsansvarig

christina [dot] bjorklund [at] transportoren [dot] se 031-705 07 74